Дуално обучение (обучение чрез работа) или накъде да насочим нашия ученик за професионално обучение в гимназия след 163 ОУ?

Уважаеми родители,

С наближаването на края на учебната година за учениците от VII клас в 163 ОУ, публикуваме полезна информация за тях (и за вас, родителите) във връзка с кандидатстването и бъдещата реализация на децата, а именно – информация за т. нар. „дуално обучение“.

В България то навлиза за първи път през 2015 година по швейцарски проект и към 2019 година обхваща 15 паралелки в 6 училища в София (общо 32 училища в 19 български града + 170 български и чуждестранни фирми партньори). Със Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) от 2016 година се въвежда терминът „обучение чрез работа (дуална система за обучение)“ като една от формите на обучение за учениците, наред с дневната, вечерната, индивидуалната и други форми на обучение (ЗПУО, чл. 106, ал. 1, т. 8).

Прилагаме списък с професиите и училищата за учебната 2019/2020 година в град София.

Учениците кандидатстват след VII клас, като в VII, IX и X учат в училище, а последните две години учат 1 ден в училище и работят 4 дни по 7 часа във фирмата, която е сключила договор за дуално обучение с училището. Съществен елемент от това обучение е, че то се организира въз основа на партньорство между училището и един или няколко работодатели и се осъществява във втория гимназиален етап за ученици, навършили 16 години. За тази своя работа учениците получават заплата и са на трудов договор. Така, от една страна те учат на практика (практическо обучение в реална работна среда), а от друга – печелят пари, без да се налага да работят на черно през лятото. Ползите за ученика са качествено образование и сигурна работа по специалността му.

Ето началото през 2015 година:
https://swiss-contribution.bg/funds/dualno-obrazovanie

Ето най-важните неща накратко:
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/03/21/2727093_chetiri_neshta_koito_triabva_da_znaem_za_dualnoto/

Ето едно от многото практически приложения:
https://jobs.lidl.bg/bg/1688.htm

Насочете Вашето дете навреме – разгледайте всички възможности за реализацията му!

С поздрав,
Георги Христов
Председател на УС на УН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *