Да останем в V клас

Здравейте, родители!

Тази година се обръщам към вас, за да споделя опита си като родител на двама ученици в 163. ОУ – вече в V и VII клас. Назад във времето, когато бяха IV клас, се чудех дали да ги преместя в друго училище или да ги оставя в V клас. Оставих ги и двамата – така направиха и целите им класове. Защо?

1. Защо за мен е важно средата да бъде същата за децата ми?

До IV клас учениците са само в една стая, а от V клас вече обикалят по кабинети. Много по-лесно ще се адаптират в едно познато училище вместо към абсолютно ново и нов начин на учебния процес.

Училището е основно и няма големи ученици, а между V и VII клас децата са най-податливи на чуждо влияние. Да, имам предвид наркотици.

Преподавателите са професионалисти с голям стаж и допълнителни квалификации, които поднасят по достъпен и атрактивен начин учебното съдържание. Ще изредя някои от тях, които ще преподават на V клас: госпожа Венета Петкова и госпожа Виолета Тасева (учители по Български език и литература), госпожа Стефана Ангелова и госпожа Нели Яначкова (учители по Английски език), госпожа Емилия Сиракова и госпожа Галина Николова (учители по Математика), госпожа Рени Радева (учител по Информационни технологии), госпожа Венцислава Александрова (учител по Човекът и природата), госпожа Йорданка Ненкова и госпожа Ива Асова (учители по География и по История), господин Светлин Спасов (учител по Музика), госпожа Радослава Маринова и господин Красимир Ангелов (учители по Изобразилтено изкуство и по Технологии и предприемачество), господин Димитър Божков и господин Петър Караджов (учители по Физическо възпитание и спорт).

2. Какъв е профилът на 163. ОУ „Черноризец Храбър“?

Училището е с профил БЕЛ и Математика.

3. С каква материална база разполага 163. ОУ „Черноризец Храбър“?

163. ОУ разполага с най-добрата материална база на територията на район „Искър“ – стаите са ремонтирани и оборудвани с лаптоп и проектор. Дворът на училището е 22 дка, като по проекти „Зелена София“ е обновен с паркова мебел и растителност, а със средства на Училищното настоятелство е обновена и маркировката на спортните съоръжения. За улеснение учениците от прогимназиален етап на обучение разполагат с метални шкафчета за учебници, разположени в коридорите на училището. Има стойка за велосипеди пред входа, пред охранителната камера. Има системи за пречистване на водата за пиене. Има два бюфета на територията на училището. От 2019 година имаме психолог на трудов договор с новоремонтиран кабинет, както и нов компютърен кабинет за часовете по Компютърно моделиране.

4. За да не бъда голословен, направих проучване спрямо класиранията на НВО на учениците от VII клас в 163. ОУ и останалите училища в град София. За 2020 година 163. ОУ е на 14-то място сред държавните ОСНОВНИ (83 броя) училища и на 1-во място сред всички училища (9 броя) в район „Искър“. Източник:
http://alekdimitrov.com/uchilishte/rezultati-NVO.asp

5. Защо V клас в 163. ОУ „Черноризец Храбър“?

Преди 3 години се чудех как да постъпя с моя син и го оставих в V клас. Tой сега завършва VII клас и му предстои през юни да се яви на НВО. Ясно, че целта на така наречената „прогимназия“ (V, VI, VII клас) е да се подготви за кандидатстване за гимназия. В 163. ОУ учителите толкова добре преподават материалите и обучават учениците по БЕЛ и Математика, че дори не се налага да го карам да посещава частни уроци. Това ми спесява много стрес и допълнителни средства. Да видим резултата на 16-ти и 18-ти юни 2021 година.

Препоръчвам да оставите ученика си в V клас в 163. ОУ!

С поздрав,
Георги Христов

10.03.2021 г.

* * *

Послепис:

Уважаеми родители,

През идната учебна 2021/2022 година в 163 ОУ ще има общо 70 петокласници, което означава, че трите паралелки в IV клас се запазват и в V клас. Догодина – 4 паралелки в V клас. 🙂

След 2 години в подготвителен клас, 4 години в начален етап и 3 години в прогимназия, синът ми завърши 163. ОУ „Черноризец Храбър“.

Увереността ми в качеството на учителите и преподаването, същевременно рискът да не посети нито един час частен урок, бяха хазартен ход. Но той беше успешен – на НВО той получи 73 точки (приравнено на 5 по шестобалната система) и беше приет на първо класиране в желаната му гимназия.

Благодаря на учителите в 163. ОУ за деветте години удоволствие да бъда родител на ученик, обучаван от тях. По-доброто бъдеще за учениците започва в 163. ОУ „Черноризец Храбър“!

С поздрав,
Георги Христов

14.07.2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *